Over ons - Historie​

  • 1938

    Het A.L. Waaldijkcollege kent een lange en interessante geschiedenis. Op 1 november 1938 begon het college onder de naam: Stichting Eerste Surinaamse Huishoud- en Industrieschool. De grondslag van de school is om meerdere redenen bijzonder. In de eerste instantie omdat het de allereerste huishoudschool in Suriname is. Ten tweede omdat het is ontstaan uit het ‘Emancipatie Herdenkingscomité’. Dit comité herdacht in 1938 de 75-jarige afschaffing van de slavernij, een belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van Suriname. Om Suriname verder te helpen emanciperen, en om een blijvend geschenk aan de Surinaamse gemeenschap te geven, werd dus de ‘Stichting Eerste Surinaamse Huishoud- en Industrieschool’ opgericht.

  • 1956

    In 1956 verhuisde de school naar de Fred Derbystraat, waar ze tot op heden nog steeds huisvest. In dat jaar werd ook de naam gewijzigd. De naam werd toen: A.L. Waaldijkschool (Eerste Surinaamse Huishoud –en Nijverheidsschool), naar de initiatiefnemer meneer Adolf Lodewijk Waaldijk. De ouderwetse benaming ‘Industrieschool’ werd dus veranderd in ‘Nijverheidschool’.

  • 2006

    De laatste verandering was in 2006, toen is de naam veranderd in ‘A.L. Waaldijkcollege’. Dit om te benadrukken dat het Waaldijkcollege een voorbereidende beroepsopleiding is. In november 2013 heeft de school haar 75-jarige bestaan groots gevierd. Het college heeft de ambitie om de Surinaamse jongeren nog minstens 75 jaar langer te kunnen onderwijzen.